HovedSTK: Sandefjord Tennisklubb har holdt til på samme sted siden 1954. Foto: Sandefjord Tennisklubb.

Borg: Selveste Björn Borg har spilt tennis i Sandefjord. Foto: Shutterstock.com

 

Tennis siden 1921 i Sandefjord

 

Sandefjord har hatt en tennisklubb i over 96 år. Nå bidrar byens tennisklubb sterkt til en turnering i området.

 

Det er Sandefjord Tennisklubbs utlån av baner til Northern Vision og Anders Borg som hovedsakelig gjør det mulig å arrangere en 15.000-dollarsturnering for kvinner i Vestfold. Tidligere har klubben arrangert Tennis Europe-turneringer for ungdommer med deltakere fra 17 nasjoner.

 

Og helt siden 1921 er det blitt spilt tennis i byen, som tradisjonelt sett kanskje er mest kjent som ”hvalfangerbyen”. Det var da Sandefjord Tennisklubb ble stiftet med 40 medlemmer og Einar Tollefsen som klubbens første formann.

 

I flere år hadde ikke Sandefjord det helt store tennisanlegget og aktiviteten var variabel, men i 1954 bygget klubben et anlegg med fire tennisbaner i Bugårdsparken. Åpningen ble markert med en turnering over tre dager, der det ble spilt over 100 kamper totalt. Klubben fortsatt også med en av de to gamle tennisbanene sine på Hjertnes.

 

Innendørsanlegg og Björn Borg

Dette anlegget var kjernen for Sandefjord Tennisklubb drift i flere år. Først i 1992 begynte klubben å tenke på å bygge et innendørsanlegg og i 1993 ble begynningen av fire baner innendørs startet.

 

Etter kun fire måneders bygging stod anlegget klart og i februar 1994 kunne klubbens medlemmer ta i bruk banene. For anledningen hadde Sandefjord Tennisklubb lyktes i å få Björn Borg, med elleve Grand Slam-titler, til byen for å spille oppvisningskamp mot Norges tennisener, Christian Ruud. Kampen skulle bli overført på TV.

 

Det skapte imidlertid utfordringer – TV-kravene gjorde det vanskelig å produsere kampen i den nye hallen, og tenniskampen ble flyttet til Runarhallen. Likevel signerte Borg over inngangsdøren i den nye storstuen, ”Pingvinhallen”, og tok seg en prat med klubbens juniorspillere. Deretter hastet han videre til Torp flyplass for å bli fraktet med privatfly til Nice for å spille turnering i Monte Carlo samme kveld.

 

Aktive spillere
Selv om det har vært god tennisaktivitet i lang tid i Sandefjord, mangler byen de helt store stjernene. Klubben har ikke fått fram spillere som har hevdet seg betydelig i seniortoppen. Det nærmest er Frank Fog og Linn Rustad Rui som i 2008 var på tredje- og fjerdeplass på norgesrankingen.

Klubben har også hatt ungdomsspillere som har hevdet seg. Julien Massa ble i 2012 tidenes første Sandefjord-spiller som inntok førsteplassen på en av norgesrankingene. Det skjedde i klassen for spillere under 12 år.

 

I den ærverdige lagserien i Norge har både dame- og herrelaget hatt perioder i 1. divisjon, men har aldri kommet seg opp til Eliteserien.

 

Kilde: STK.no med Jan Eivind Andersen.