Andrey Rublev er blitt en spiller å regne med. Ingen vant flere ATP-turneringer og ingen spilte flere kamper enn Rublev i 2020. 

Av Odd-Sølve I. Grannes 

Den russiske tennisspilleren ble for alvor kjent for tennisfans da han vi 2017 vant sin første ATP 250-turnering, i Umag, og tok seg til kvartfinalen i US Open. 

Det førte Rublev opp fra en 156.-plass til 35.-plass på ATP-rankin- gen. Så begynte nedturen. 23-åringen fra Russland ble skadet i 

ryggen og etter hvert i høyrehånda. Russeren falt ned på 115.-plass på sitt laveste i 2019. 

– Jeg begynte å hate meg selv fordi at jeg var den som fikk skaden, men det var ingen tilfeldighet at jeg fikk den. Jeg taklet ikke følelsene og vendte meg til dumme ting, sa Rublev til Ten nis.com og fortsatte:


– Jeg påførte meg selv skaden og var virkelig skuffet over meg selv. De første tre ukene ville jeg ikke gå ut av rommet mitt. 

Etter hvert kom det mentale vendepunktet, og han begynte å bruke skaden til noe positivt, i stedet for å svartmale situasjonen. 

– Det var tøft, men en god lekse. Jeg var ikke i stand til å spille med høyrehånda, men jeg kunne gjøre fysisk trening og trening med fotar- beidet. Så jeg satte meg et mål om å forbedre meg på disse områdene i disse ukene så mye som mulig for å være klar til å spille igjen, sa Rublev, og understreket: 

– Skaden ga meg mye forståelse. Det endret litt av filosofien min, både i livet og i idretten. Det har hjulpet meg mye, sier Rublev. 

 

LØSNET 

Endringene har åpenbart gitt ham suksess. På høsten 2019 jobbet han seg gradvis oppover rankingen igjen, og fikk et stort løft med fjerde runde i US Open og seier på hjemmebane i ATP 250-turn- eringen i Moskva. 

I 2020 ble han den spilleren som tok fleste ATP-titler med fem, derav tre titler i ATP 500-turneringer, og tok seg til kvartfinale i 

to av tre Grand Slam-turneringer i koronaåret. Det resulterte i en åttendeplass på ATP-rankingen. 

Formen har han tatt med seg inn i 2021. Han startet året med kvartfinale i Australian Open, og vant deretter ATP 500-turneringen i Rotterdam. I april fikk han sin første finale i en ATP 1000-turnering, da han slo Casper Ruud i semifinalen. Stefenos Tsitsipas ble for sterk i selve finalen. Dermed venter han fortsatt på å vinne sin første ATP 1000-turnering, akkurat som Ruud gjør. 

Det er ikke tilfeldig at Rublev har vært en av de aller ypperste spillerne på herresiden i over to år nå. 

– Kraften i førsteserven min har forbedret seg. Jeg har startet å serve over 220 kilometer i timen oftere. Andreserven har også blitt mye bedre. Jeg har alltid visst at vi jobbet på en god måte og hadde en følelse av at jeg utviklet meg, gjorde det bra på treningene, og at vi var på den riktige vegen. Vi jobbet virkelig godt sammen, hele teamet, og jeg har fantastiske venner rundt meg. De gir meg mye energi, og tennisen min har blitt bedre på grunn av dem også, sier Rublev. 

Russeren er nå sjuendeplass på ATP-rankingen. Han forklarer hvorfor han ikke klarte å bryte topp 30 i 2017 da han slo igjennom første gang. 

– For noen år siden gjorde jeg det bra, på slutten av 2017, men en skade eller at jeg slet mentalt stoppet meg for å vise et høyt nivå over tid da. Nå har jeg fikset noen problemer som var galt med tennisen min, og jeg har blitt mer avslappet, det er mindre stress. Alt har begynt å bli positivt, sier Rublev. 

 

 

SPESIELT BÅND 

Helt siden 2016 har den tidligere topp 30-spilleren Fernando Vincente fra Spania vært treneren til Rublev. Duoen har fått et veldig spesielt bånd, både i treningssetting og utenfor tennisen. 

– Når vi er på turneringer trenger vi ikke spille, vi kan bare sitte et sted å snakke om livet. Noen ganger sitter vi oppe langt ut på natta. Han snakker om sine følelser, jeg om mine. Disse private samtalene gjør et vi kommer nærmere hverandre. Det er virkelig fint, sier Rublev. 

Det har også ført til at trener Vincente kjenner Rublev og vet hva slags knapper han skal trykke på. I tillegg har duoen stort sett de samme meningene om tennis. 

– Han vet som regel alt når det kommer til kampene. Det er klart at jeg har lært mye ting fra ham. Når jeg på utenfor banen, enten jeg har tapt eller vunnet, vet han mesteparten av gangene akkurat hva han skal si til meg, sier Rublev, og fortsetter: 

– Tingene han forteller meg er jeg 99,99 prosent enig i. Gjennom alle årene vi har jobbet sammen har det vært noen få ganger jeg har tenkt annerledes, men jeg har ikke en gang vært i mot det. Og så har jeg innsett hva han har sagt. Jeg er veldig heldig som har en så god kontakt med ham og at han skjønner tennisen slik han gjør. 

 

HÅR OG KATTER 

Andrey Rublev er heller ikke redd for å by på seg selv til fansen utenfor banen. Nylig hadde en spørsmålsrunde på det sosiale net- tverket Reddit. Der svarte han blant annet på spørsmål om håret sitt. Russeren har nemlig en tydelig manke, som alltid ser lik ut. Det er ganske mykt. Han fikk spørsmål om hvordan han får til å ha håret sitt så mykt absolutt hele tiden. 

– Jeg var heldig nok til å få det genetisk, men jeg bruker også en spesiell shampo for min type hår, svarte Rublev. 

Russeren er også ganske musikalsk. En gang var han med i et band, og de spilte inn en coverlåt av One Direction som fikk litt oppmerksomhet. 

– Vi hadde det bare gøy. Nå er tennis livet mitt. Jeg har alltid likt musikk, og jeg har forsøkt å spille gitar, men nå er det 100 prosent tennis som gjelder, sier Rublev, som startet å spille tennis allerede tre år gammel.