– Internasjonale seniorturneringer i Norge er viktig for oss
 
Mellom 4. mars og 10. mars  er det duket for en ny International World Tour turnering i Oslo under Norwegian Open. Norsk tennis er
I stor fremgang og for første gang på over 20 år har vi idag en spiller ranket under 100 på ATP listen i Casper Ruud som startet sine internasjonale tennis karriere i en World Tour event på Oslo Tennis Arena på Hasle i 2015.
 
I 2018 ble det arrangert en 15.000- og en 25.000-dollarsturneringene for kvinnene av Anders Borg og Northern Vision, og ingen herreturnering, som det ble arrangert tre av i 2015, 2016 og 2017.
 
– Målet er å arrangere turneringer tilpasset de norske spillerne. I fjor var det flere kvinner som hadde utnytte av slike turneringer, mens for eksempel Viktor Durasovic og Casper Ruud har vokst fra ITF World Tour -turneringene, sier turneringsdirektør Borg.
 
Ny generasjon?
I løpet av høsten har det derimot vokst fram spillere som ønsker å satse på tennis. Jakob Grøner og Lukas Hellum-Lilleengen har spilte flere Futures-turneringer i høst, mens Leyton Rivera klatrer oppover juniorrankingen, og Casper Christensen har tatt store steg på juniornivå.
 
 – Det som Anders og Northen Vision bidrar med er enestående, sier sportssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald.
 
Ved årsskifte ble det gjort endringer på ATP-rankingen. De laveste kategoriserte Futures-turneringene teller ikke på verdensrankingen lenger, men på en egen ITF-ranking, så sant du ikke går helt til topps turneringer med en total premiepott på 25.000 dollar. Dette har gjort veien inn til profesjonell tennis tøffere for de norske ungguttene som ikke er etablerte på seniornivå enda.

– Med det nye systemet er det blitt sånn at vi som ikke er rundt topp 1300 på ITF-rankingen, må enten være topp 100 på juniorrankingen eller få wildcard for å få spilte turneringen i det hele tatt, forklarer Hellum-Lilleengen, som er aktuell for wild card i turneringen, og legger til:
 
– For oss norsk unge spillere som satser profesjonelt er det utrolig kult og ikke minst viktig at det kommer en turnering i Norge nå. Jeg håper selvfølgelig at jeg får wildcard, det hadde vært utrolig gøy, men det er mange gode norske spillere om dagen, så vi får se. Uansett gleder jeg meg veldig, forteller Hellum Lilleengen.
 
Stabekk-spilleren får også støtte av Grøner, en annen spiller som kan ende opp med wildcard. I sommer vant duoen NM sammen, og de forsøkte seg i flere Futures-turneringer samtidig i høst. Begge hadde vekslende hell og kom ved et par anledninger i gjennom kvalifiseringen.
 
– Det er veldig hyggelig at det blir arrangert Futures-turneringer i Norge. Med det nye ITF-systemet er det blitt vanskeligere for oss unge å komme med i Futures-turneringer, sier Grøner.
 
Bratholm som eksempel
 
Forrige gang det ble arrangert en Futures-turnering i Norge var i 2016. Da ble det norske tennispublikummet for alvor kjent med Simen Sunde Bratholm. Han tok sin første ATP-poeng der og tok seg til kvartfinale en av de tre turneringene.
 
 
 – En turnering på hjemmebane gir større muligheter for at unge nasjonale spiller får delta gjennom wildcards. Det er også veldig hyggelig å få spille på hjemmebane. Det blir ikke så mange turneringer i Norge, forklarer Grøner.
 
Unggutten Rivera byttet i fjor statsborgerskap fra svensk til norsk, og flyttet i tillegg fra Bergen til Oslo. Han får derfor for første gang muligheten til å kalle Oslo Tennisarena for sin hjemmebane under en turnering der.
 
– For min del er dette veldig positivt og bra at Norge arrangerer denne turneringen, spesielt nå med de nye reglene som gjør det vanskeligere å komme inn i slike turneringer. Dette er en veldig bra mulighet for oss unge spillere, mener Rivera.
 
Sterkt felt
Foruten de norske spillerne som endelig får sjansen på ITF-nivå igjen kommer det ti spillere rangert fra nummer 662 på ATP-rankingen og bedre. Den beste rangerte spilleren er Jeremy Jahn fra Tyskland, nummer 387 i verden.
 
 
 
 – Det er den laveste kategorien World Tour -turnering, så vi kan både være heldig og uheldig med spillerne som kommer, men har vært nokså heldige. I november så vi at 25.000-dollarsturneringer er mye mer attraktivt, naturlig nok, men vi håper uansett på at det blir tennis i høy klasse. Nivået passer uansett best de norske spillerne per dags dato. De vil få en ypperlig mulighet til å ta viktige ITF-poeng som kan føre dem inn i andre turneringer framover, avslutter Borg.