Oslo (NTB– Odd-Sølve Grannes): Fire internasjonale tennisturneringer skal arrangeres i Oslo de neste tre ukene. På sikt håper man å få verdens beste spillere til Norge gjennom en ATP-turnering på norsk jord.
Norwegian Tennis Open de kommende ukene er klassifisert som 10.000-dollar-turneringer og i klassen Futures. Det vil si for unge og lovende utøvere som ønsker å ta steget opp mot verdenseliten. Arrangøren håper norske tennisspillere skal bli så gode at man kan få til en turnering for de 100 beste spillerne i verden.

– Vi har en ambisjon om å få til en ATP- (herrer) eller en WTA-turnering (kvinner), men da trenger vi litt drahjelp blant annet fra de norske spillerne. Vi prøver å få det til, men da trenger vi et løft på flere kanter, sier turneringsdirektør Anders Borg til NTB.

Denne månedens turneringer foregår i Oslo Tennisarena på Hasle. Anlegget har trolig for liten kapasitet om det i fremtiden skal bli en ATP-turnering, men Borg har planen klar.

– Det vil kreve en helt annen infrastruktur og økonomi. Det hadde vært mulig å ha det på Telenor Arena på Fornebu. Vi kunne hatt en hovedarena inne i hallen og tre-fire baner ute bak hallen. Det er fortsatt langt igjen til det, sier Borg.

Gradvis utvikling
Etter Casper Ruuds første NM-tittel som 15-åring for ett år siden, har interessen for norsk tennis økt betraktelig. Man øyner en etterlengtet opptur takket være Ruud, Victor Durasovic (18), Malene Helgø (16), Melanie Stokke (19) og Ulrikke Eikeri (22). Alle de norske stjerneskuddene deltar på hjemmebane, trolig med unntak av Eikeri.

– Vi er ikke et stort tennisland, men vokser stadig litt og litt innen idretten på verdensbasis. Det tar nok noen år før det vil bli en stor ATP-turnering i Norge, men det er helt klart muligheter for det. Det er veldig gøy og motiverende å høre for oss norske spillere som satser, sier Ruud til NTB.

For øyeblikket er Durasovic høyest rangert av de norske mannlige utøverne med sin 502.-plass. På kvinnesiden er Stokke best på 434.-plass.

– I fremtiden kommer vi til å legge turneringene til rette for nivået til den spilleren fra Norge som er høyeste rangert. Er for eksempel Casper topp 100, vil vi ha en ATP-turnering, sier Borg.

På herresiden deltar foreløpig spillere rangert fra nummer 223 til 1160 i verden under turneringene. Det betyr at Ruud må gjennom kvalifisering for å komme med. Den beste i den første uka er Scott Griekspoor fra Nederland, mens i annen uke er Federico Gaio fra Italia på 223.-plass den høyst rangerte.

Kvinneturneringen arrangeres først om tre uker. Deltakerlisten er derfor ikke klar.

Smakebit
Ruud er kanskje den av de norske som har fått mest oppmerksomhet for sine prestasjoner på tennisbanen. Stortalentet har ennå ikke spilt mange seniorturneringer, men med tre på rappen i hjemlandet, begynner han for alvor å bli introdusert for nivået han ønsker å slå seg inn på.

– Jeg gleder meg. Det er på Hasle jeg vanligvis trener når jeg er hjemme, så jeg kjenner jo banene. Forhåpentligvis får jeg litt støtte fra publikum også. Det er spillere på min alder som har vunnet slike turneringer før, så det vil ikke være umulig, men det blir helt klart tøft, sier Ruud.

Norges beste på ITF-rankingen, Durasovic, har ikke deltatt i NM de to siste årene. Dermed har en storkamp mellom den doble norgesmesteren Ruud og Durasovic uteblitt. I Norwegian Tennis Open kan oppgjøret bli en realitet.

– Det ville vært en drømmekamp. Om vi får oppleve det vet jeg ikke, men jeg håper det. Både Ruud og Durasovic er kapable til å komme til semifinale, sier Borg. (©NTB)newsImage